Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

fredag 25 juni 2010

VAL 2010 Del 4

Svenska ekonomin.

Fredrik Reinfeldt brukar säga att det går bättre för Sverige än för de andra länderna i Europa. Och vist gör det det, men jag vill ändå påstå att det inte tack vare hans och hanns (M) leda politik som det gör det. Nej, det är tack vare en mycket bra socialdemokratiska regering i ledning av Göran Person som gjorde en enorm sanering av landets ekonomin och lyckades bygga en stark grund i Svenska ekonomin. Det är också tack vare svenska folket som har röstat nej till Euro som skapade en ett stort problem i många av Europas länder. En annan bidragande orsak är den låga räntan.

Ja naturligtvis är det viktigt att svenska folket handlar för det ger styrka för landets ekonomin men jag undrar hur stor betydelse har skattsänkningarna varit i denna fråga. Själv har jag fått ca 1500kr mer i månad i skattsänkningar men samtidigt det mesta har forsvunnit i höjd A-kassa avgiften, höjd bensinskatten, nya trafikförsäkringsregler m.m. Fastighetsskatt ersatt med fastighetsavgift men också en ny ränta har kommit på uppskovet. Detta gjorde att jag har nästan samma kostnad som förut. Och skulle jag få pengar efter detta så tänkte jag amortera på mina lån. Men det blev inget så länge. Så visst har köpkraften ökat för de som tjänar mest men smidigt har situationen försämrat för stor del av pensionärerna som har sett sina pensionerna sänkas. För de 1000tal nya arbetslösa.

Studenterna är och också en grupp som har fått knappast bättre. Sedan få man inte glömma de sjuka som inte har fått det bättre. De långtidssjuka som på en natt räknades inte längre som sjukskriva och en del av de lever nu för tiden på aktivitetsbidrag. De har eller inte fått något stören köpkraft. Och det finns andra grupper i samhället som har fått också sämre köpkraft.

Sedan måste jag säga att en orsak till ökat konsumtion just nu kan bero på att svenska folket har dragit kraftigt ner på sin konsumtion sedan krisen har börjat och vågade inte investera. Men nu har de som har jobb fått lite framtids tro och börjat konsumera mera.

Sedan är det så att en del av uppgången i den senaste tiden kan förklaras med att en store industrin ordergång och med försäljning av statens bolag och fastigheter.

Att påstå att en rödgrön regering inte kommer att klara att hantera den svenska ekonomin är bara skrämsel taktik från de borgliga. Dessa 3 partier har lyckats bra med nästan 20 budget de har lagt tillsammans. Så varför skulle det inte gå nu?

tisdag 22 juni 2010

VAL 2010 Del 3

Den 17 juni 2010 kommer att gå till historian som den dag (C) har lämnat definitive sin viktigaste kärnfråga – kärnkraft motståndet. Räcker inte det så röstade de den dag ja till utbyggnad av kärnkraften i Sverige. Kärnkraft är ett exempel på hur människan laborerar med naturkrafterna. Finland håller på att bygga ut sin kärnkraft kapacitet och Har fått enorma problem som gör projektet väldigt försenat och dyrare. Tills en ni anläggning står klart i Sverige kommer det ta minst 15-20år. Till dess kommer det finnas många andra alternative som kommer att göra byggt onödigt. Vinkraft, vågkraft, solenergi för att nämna några men det förskar i många andra alternative. Så vi få hoppas att en rödgrön regering kan och kommer att riva detta beslut.

måndag 21 juni 2010

Val 2010

Jag skulle vilja börja min serie om val 2010 med att skriva om att jag tycker inte om att hemligheten vinner opinionen, och med öppenhet så förlora man den. Om jag tar tex bensinskatten som vi rödgröna säger att vi kommer att höja med 49 öre i de två kommande åren för att Sverige ska kunna ha möjlighet att nå det satta miljömålet samtidigt som det (M) leda koalition säger inget i frågan. Naturligt viss är det logiskt att de kommer med någon bensinskatt höjning den kommande mandat perioden om de vinner, men det vinner de inget på med att deklarera det nu. Tvärtom i föra valrörelsen sa de att de skulle sänka bensinskatten och vann i opinion men sedan höjde de skatten med 19öre. Och det finns många exempel på att öppenhet skadade oss. Men jag tycker att vi borde spela med öppna kort och hoppas att vinna ändå.


VAL 2010

Något som är märkligt i årets valrörelsen tycker jag är att media ifrågasätter oss rödgröna som situationen var så att vi var i regeringsställning medan de borgliga i opposition.

En annan sak är att det verkar som media är inte mogen än för en kvinnligt statsminister precis som en del av väljarna. Jag tycker också att media favoriserar Fredrik Reinfeldt genom att ofta lyfta fram hanns positiva insatser och tysta ner hanns misstag som tex när han kallade ungdomsarbetslöshet för synvilla, medan de försöker ofta hitta fel hos Mona Sahlin som när de gjorde en stor affär av hennes röda väskan. när var det sist de skrev något positive om henne? Jag är säker på att media skulle kunna göra Mona Sahlin väldigt popplar på några veckor om de bara ville det men de troligen inte är mogna än.

Men min ställning är klar. Jag föredra en mindre popplar statsminister med väldigt bra politik än en väldigt popplar statsminister som kallar ungdomsarbetslöshet för synvilla och driver Sverige till en ohållbar situation där klyftorna bara ökar och ökar. Och så mycket jag vet så historian visar att ingen socialdemokratiskt statsminister var popplar när HAN blev vald. Så denna gång är inte undantag.