Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

måndag 15 juni 2009

Inför aldrig Euro i Sverige.

I dagens Svd kan man läsa en artikel om FP:s krav ”Inför euro som parallell valuta till kronan i landets kommuner” och de har planer på att Sollentuna ska införa det redan nästa år.
Jag kan inte förstå varför de är så positiva till Euro. För det första leder en införande av euron till det att den Svenska centralbanken förlorar den viktigaste verktyg de har i form av styrräntan. EU:s centralbank har ett stort problem och det är just styrräntan. Var hamnar styrräntan när det går väldigt bra för ett land och man behöver höja räntan och dåligt för ett annat land där räntan behövs sänkas? För det andra ser FP troligen den svaga krona just nu som enbart negativ. Jag ser det just idag i låg konjektur som en fördel. Exportrådet pratar om stora vinster för Svenska företag just på grund av den svaga kronan. Man ser hur det går för de baltiska länderna. Själv jobbar jag med turismen och är glad över att den svaga kronan lockar hitt måna turister. Att införa dubbla valutor kostar mycket pengar och kommer att leda till högre priser. Min erfarenhet från Grekland, Italien och Spanien är att alt blev dyrare. I Rom sa vår guide att sedan Euro introducerat så alt gick upp men inte lönerna. I Grekland berättade en ägare till ett familjhotell att för kunde familjen leva på det hårda arbetet under högsäsong och pyssla med renoveringar på vinter, men sedan Euro introduktion så måste de jobba i en butik på vinter för att klara ekonomin. Spanien har blivit ett väldikt dyrt land som Euro land. Om man väger de fördelar och nackdelar så kan jag inte förstå att FP vill stödja ett sådant misslyckat projekt. Sedan kan jag koppla den svaga kronan till en positiv sak för miljön och arbete. När import blir dyrare är det flera som köper Svenskt och det läder till bättre miljö och flera jobb. Så sätt STOP för deras planer och protestera nu.