Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

söndag 28 oktober 2007

Drogtest i skolan del 2

I går skrev jag om drogtest i skolan och där bl.a. ett förslag om ett enskild organ som ska sköta detta. Mer jag tänker på detta, bättre tycker jag att förslaget är.
Detta organ ska göra oanmälda testar på hela klasser. Sedan ska de kontakta de ungdomar som lämnat positiva narkotika/doping prover, och deras föräldrar. Skolledningen ska få endast statistik på antal positiva prover. Organen ska sedan hålla kontakt med familjen och ge de det stödd de behöver. Detta kan ge många ungdomar som har drogproblem en ny chans.
Jag tror att det kommer att leda till att flera ungdomar kommer att avstå att prova narkotika.
Vi borde se det som en investering på ett friskare och drog friare samhälle och inte som en kostnad.

Drogtest i skolan.

Om några år ska mina barn börja på gymnasiet och jag måste säga att jag är orolig över det att det är så vanligt med ungdomar som testar droger, dopingpreparat och alkohol. Dessa 3 ligger säkert bakom det mesta av våldet i dagens Sverige.
Jag tycker att det skulle vara bra om man skulle kunna komma in i skolorna och göra oanmälda drogtester, precis som man gör i dag i idrottsvärlden. Jag håller delvis med dem författare till dagens artikel,"Lagstifta om drogtest även av gymnasieelever” i Dagens Nyheter och jag skulle vill se en oberoende organ som skulle jobba med denna frågan i skolorna. Det för att jag vill se det som hjälp för ungdomen och inte straff.
Det varför jag tycker inte att polisen ska vara inblandat när det gäller ungdomars användning av dessa medel. Men handlar detta om försäljning/spridning ska polisen kontaktas omedelbart. Målet ska vara drogfritt samhälle. Men vi kanske skulle börja med frågan varför denna ökning? Kan det vara så att det satsas alldeles för litet på ungdom? Svaret är troligen ja men det är inte nytt. Problemet är att gränsen flyttas snabbt mellan det som är tillåtet och vad som inte är tillåtet och att det går ner i åldrarna.
Och min reaktion till Eva Rundkvist blogg artikel ”varför polis ska sköta drogtest inte lärare” är det första att lärarna skulle inte klara heller ha tid med detta och deras relation till eleverna skulle försämras. Sedan håller jag med att det är kränkande och det varför jag tycker att det ska vara ett eget organ och inte polisen som gör testerna. Men jag tycker inte att kränknings aspekt ska vara viktigare än drogmissbruks fråga.