Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

lördag 15 mars 2008

Köttindustrins påverkan på miljön

Det var en kollega till mig som pratade om senaste ”Uppdrag granskning” som handlade om köttindustrins påverkan på miljön. Jag kände att detta måste jag se även om det är fredag kväll. Jag måste säga att jag blev både chockad och förvånad. Jag blev chockad av den enorma negativa påverkan en kossa har på miljön och jag blev väldigt förvånad att de politiska partierna inte visste något om detta eller låtsades att inte veta. Jag rekommenderar alla som inte har sett programmet att surfa in på SVT:s hemsida och titta på programmet. Detta tycker jag är så viktigt att jag måste ställa frågan, har partiet kunskap om detta problem? Om inte så är fallet så tycker jag att partiet borde göra en stor granskning av denna fråga innan man ta några framtida beslut om klimatet. Partiet borde i så fall granska inte bara köttindustrins påverkan på miljön, granskningen borde täcka hela jordbrukspolitiken. Jag visste inte tex. att det är bättre för miljön att köpa spansk odlade tomater än att köpa svenska växthus odlade tomater, trots transporten. Personligen älskar jag att äta nötkött men på senare åren äter jag mycket mer fisk och kyckling p.g.a. inte minst nötköttets höga pris. Mycket pratas om styrmedel och jag skulle vilja se lägre priser på grönsaker och frukt som ett första steg. Samtidigt så tycker jag att EU borde minska subventionerna till jordbruket i de punkter som handlar om mycket negativ miljöpåverkan.
Det skulle troligen leda till att vi skulle äta mindre kött.

Vi borde också granska bilindustrin innan vi gör stora investeringar på t.ex. etanol anläggningar. Är etanol en av det framtida drivmedel? Nej det tycker inte jag. Etanol är inte morgon dagens drivmedel det kommer att försvinna om några år. Ändå Satsas mycket på etanol anläggningar och bilar.