Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

torsdag 11 november 2010

Vad var som gick fel?

Del 1 rikstadsvalet

Det hela började redan 2007 i samband med kongressen där Mona Sahlin blev valt till partiordförande. Kritik mot henne från partivänner publicerades i dagstidningarna och fortsatt långt in i valrörelsen. 26 oktober 2008 skrev jag
Vi måste stå bakom Mona” . Kritiken mot henne var perfekt för den borgerligtdominerad media som bara skrev negativt om henne. Jag har inte sätt en enda positiv artikel.

Som miljökämpe tyckte jag att beslutet att börja samarbetet med Miljöpartiet okt 2008 var bra för då såg jag möjligheten till stora satsningar på gröna jobb. Men då kom det på nytt en massiv kritik från facket och partivänner som tvingade Mona Sahlin till samarbete med V och till start av det rödgröna samarbetet. All den kritiken i median bidrog stort till den dåliga bilden av Mona Sahlin hos väljarna. Detta fick vi höra ofta i samtalen med väljarna. Mona Sahlin skulle bli det första kvinnliga statsminister i Sverige något som många svenskar har fortfarande svårt med, tror jag.

Men de stora misstagen anser jag kom på val året. I ställt för att lägga tyngdpunkten på jobbskapande politik, inte minst gröna jobb, som t.ex. förslaget om Snabbtåg, gick mest av kraften på en enorm skattesänkning till pensionärerna. Detta lede till att vi var tvungna försvara hela valrörelsen en fastighetsskatt, oklar förmögenhetsskatt och borttagning av RUT avdraget.
pensionerna röstade inte på oss ändå för de trodde inte att vi skulle klara att leverera en sådan stor skattesänkning och de tyckte inte heller att denna enorma skattesänkning skulle prioriterats. Vi lyckades också att skrämma bort medelinkomsttagare med förslagen till skatteförändringarna.

Jag håller med Morgan Johansson i många av punkterna i dagens artikel i Sydsvenskan men inte allt.

Jag tycker att många av restaurangerna har i dag alldeles för dåligt lönsamhet. Priserna har inte följt alls prisutvecklingen i samhället. Och restaurangerna har svårt att höja priserna trots snabb ökning av inköpskostnaderna och personal kostnad. Därför tycker jag att sänkning av restaurang momsen var ett bra förslag.

Bensinskatten kunde vi förvara med vår miljö profilering och jag tror inte att det har varit en avgörande fråga. Väjarna är kloka och förstå att miljösituationen kräver detta.

Samarbetet med V visade sig vara ett stort misstag. Måna anser att V är kommunister och har svårt att rösta på Rödgrönt alternative.

Vi hade flera andra bra förlag som vi inte lyckades att få fram som t.ex. bostadssituationen, förnedring i A-kassa, sjukförsäkring m.m.