Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

torsdag 16 augusti 2007

Miljö del 1 - världs bästa

Miljö är en av de absolut viktigaste frågorna och utmaningarna vi har fram för oss och är en av mina favoriter diskussionsämnen. Jag tycker att Sverige ska ha som mål att genom några år vara världens ledande i miljöarbete. Vi måste satsa mycket pengar som jag ser som en investering för att kunna plocka frukterna i form av flera jobb mer export och bättre hälsa. Stockholm bör gå i spetsen med gratis kollektivtrafik, flera cykelbanor förbättrat sophantering och färre transporter. Nästa inlägg kommer att handla just om gratis kollektivtrafik.

onsdag 15 augusti 2007

Var ifrån ska jobben komma

I år när staten har fått rekord mycket utdelning från alla bolag man äger så tycker jag att det skulle ha satsats miljard belopp i forskning i olika områden. T.ex. Energiforskning, hur kan vi utnyttja solen, vinden och inte minst blixtar för att få ut mycket mer energi.
Medicin & Telecom är andra områden som bör prioriteras. Det finns många flera områden. Staten kan inte vänta att företagen ska klara allt själva. Ta till exempel Nokias framgång som beror mycket på den finska staten som var tidigt med att investera i forskning som lede till många arbetstillfällen. Vad gör regeringen? Ju som jag förstår så sänker de anslag till flera forskningsprojekt troligen för att sänka skatten.

Den amerikanska modellen

Jag tycker att regerings politik kommer leda till en ännu svårare situation för dem som hamna utanför skyddsnätet. För många år sedan var jag i USA och såg en man som sprang mellan hamburgarrestauranger och åt upp resterna på borden. Han är en tippisk amerikan som hamnat utanför skyddsnätet. En vän till mig berättade att hon har en vän som bor i Canada. Han vågade inte ta mer än en vecka semester i rad för att han var red att inte ha jobb när han kom tillbaka. Detta är ännu ett exempel på den amerikanska modellen. Regeringen vill ha mer rörlighet i arbetsmarknaden. I Amerika är inte ovanligt att människor flyttas tusental km för arbetens skull. Jag tycker att det skulle vara konstigt att kräva från en svensk familj att flytta till Irland eller Italien för att pappa eller mamman har blivit arbetslösa och där finns jobben.
Troligen struntar regeringen i att barnen har kompisar här och att alt utanför arbetet finns här. Vänner aktivitter mm. Att ett jobb är väldigt viktigt vet jag men den handlar om 40 av veckans 168 timmar. Se till att de få jobb har istället.

tisdag 14 augusti 2007

Dags att börja.

Jag skulle börja med att säga att vi i Sverige är lyckligt lottade att vi bor här. De flesta av oss här har det bättre än de flesta i världen. Men det betyder inte att vi är världs mästare på alt. Det är mycket vi kan göra för att få en ännu bättre framtid. Vilka förändringar som vi borde göra har jag många tankar omkring och om detta tänkte jag skriva och hoppas att intressera många.