Om mig

Mitt foto
Segeltorp, Huddinge, Sweden
Jag heter Yossi Sigal och har många intressen, bl.a. är jag intresserad av ekonomi, miljö och politik. På min fritid gillar jag att cykla, simma, jobba i trädgård och snickra i huset. Men det viktigaste för mig är min fru och våra underbara barn.

onsdag 29 augusti 2007

Cykla till jobbet

Att cykla till jobbet är mer lönsamt än vad många vet.
Första augusti kom trängselavgiften tillbaka till Stockholm, men nu i form av en skatt.
Det gjorde det ännu lönsammare att cykla. Jag kom att tänka på den besparingen jag gör varje gång jag cyklar de 10km till jobbet och 10km hem. Inte bara i miljö synpunkt men också för plånboken. Ändligt mitt arbetsschema så skulle trängselskatt kosta mig ca 125kr/vecka. Alltså i augusti skulle det kosta mig 580kr. Jag var tvången att köra några ggr till jobbet. Ändå kommer notan för augusti sluta på 160kr. Dvs. 420kr i besparing. Till det tillkommer bilens kostnad. Där endast i bensin sparar jag ca 350kr i månad. I dag kom jag på att tänka en sak. Den senaste året minskade jag så mycket på antal körda km så jag kör ca 600mil/år och det gör att jag kan serva bilen vartannat år som ge en besparing på ca 2800kr

tisdag 28 augusti 2007

skatteväxling

Jag tycker om ordet skatteväxling. Jag anser att det skulle användas oftare t.ex. på matvaror, drivmedel & energi. En period köpte jag endast ekologiskt mjölk, men när jag har blivit pappa och började räkna på vad det kostade familjen varje år, så insåg jag att det blir skillnad på nästan 1000kr endast för mjölken. Jag slutade köpa ekologiskt mjölk. Där kommer in skatteväxling. Skulle alla varor som klassas som ekologiska få en skattrabatt samtidigt som en motsvarande ökning ske på icke ekologiska produkter så skulle det vara vart att gå över till de ekologiska produkterna. Samma gäller drivmedel. En högre bensin skatt mot att skatten på alternativt bränsle som gas & etanol tas bort skulle göra det lönsamt att köra ekologiskt bodde för plånboken och miljön. En högre bensin skatt skulle kunna användas också för ännu högre miljöbilrabatt. När det gäller energi skulle en stor satsning göras på att ta bort alla olja drivna pannor. Med t.ex. ökat skatt på olja mot rabatter på alternativ som fjärvärme, bergvärme eller pellets. Hemma hade jag direkt värkande el som jag har bytt delvis mot luftvärmepump och några nya element och minskat el förbrukningen med ca 30 %. Jag tycker att sånt skulle premieras för att få flera att göra såna investeringar på ca 30000kr.

söndag 26 augusti 2007

Skatter - Förmögenhetskatt & fastighetsskatt

Skatter är ett intressent ämne tycker jag. Utan skatter skulle det inte funka men det finns bättre och sämre skatter. Förmögenhetskatt är ett exempel på en skatt som är mindre bra. De som har mycket pengar se till att ha de utomlands och slipper betala.
Det blir medelklasen som få betala. Fasighetsskatten är en bra skatt, det går inte att flyta utomlands. Problemet med dagens fastighetsskatt är att den är fel och orättvis som det är utformat. Det måste vara fel att den går upp hela tiden.
Jag tycker att fasighetsskatt ska bestämmas i samband med husets inköp och inte ändras sedan. På så sett kan en köpare planera sina kostnader och inte bli överraskat när den går upp. Jag kom ihåg när Göran Persson sa när procent satsen gick ner till 1 % att det inte är mening att staten ska tjäna mera pengar än vad som är tänkt. När husets värde går upp så sänks procentsatsen. Jag förstå inte varför inte Göran Persson såg till att sänka procentsatsen till exp. till ½ % när han var statsminister. Nu använde de borliga partierna just fastighetsskatt för att öka sina opinionssiffror.